zondag 29 september 2013

Poppenmagie

Magie... ja beter kan het niet verwoord worden. Het maken van antroposofische poppen heeft iets magisch, iets wat moeilijk uit te leggen valt. Iets wat je alleen kan ervaren door het zelf te doen. En dat is nou precies wat Poppenmagie is!

Maar ik zal even bij het begin beginnen, want anders ben ik bang dat sommige van mijn lezers het niet meer kunnen volgen. Zo'n twee jaar geleden kwam ik op de jaarmarkt hier in Hillegom een hele leuke stand tegen van Sandra. Sandra is kunstzinnige therapeute en werkt veel met antroposofische technieken. Op haar kraam stond een grote vaas gevuld met wol en vilt, en dat trok natuurlijk gelijk mijn aandacht! Sandra had een wedstrijd uitgeschreven, wie zou raden hoeveel het vilt en de wol samen zou wegen (of er het dichtst bij zou zitten) won een workshop voor 4 personen naar keuze bij haar. Natuurlijk waagde ik een gokje. Een dag later kreeg ik een e-mail, ik had gewonnen! Ik zat met mijn antwoord 1 gram af van het werkelijke gewicht en daarmee won ik een workshop. We hebben een ontzettend leuke en gezellige ochtend gehad en we hebben veel gekletst. In de tijd daarop kwamen we elkaar regelmatig tegen en leerde elkaar kennen. Sandra is groot fan van mijn werk en wil graag dat ik in haar nieuwe atelier / behandelruimte workshops ga geven.

Natuurlijk vind ik het reuze spannend, maar bovenal heb ik er heel veel zin in. Afgelopen zomer hebben we samen op de jaarmarkt voor het eerst onze plannen 'gepresenteerd aan het publiek'. Het was ontzettend leuk om dit juist op de jaarmarkt, waar we elkaar voor het eerst ontmoet hebben, te kunnen doen. We hebben veel positieve reacties gehad en met veel lieve mensen gesproken. Over een kleine 2 weken, op 12 oktober, opent Sandra haar nieuwe praktijk en de maandag erna beginnen we met Poppenmagie, natuurlijk is zowel voor de opening als bij Poppenmagie iedereen van harte welkom! Meer informatie over de opening (en de verschillende activiteiten die er dan plaatsvinden) en Poppenmagie vind je hier en hier .

Naast de voorbereidingen voor Poppenmagie ben ik ook nog heel druk geweest met verschillende bestellingen en restauraties. Een aantal weken geleden kreeg ik een e-mail van Regine. Zij heeft uit haar kindertijd drie, prachtige, antroposofische poppen overgehouden, die destijds door haar moeder gemaakt zijn. De poppen zijn zo tussen de 25 en 30 jaar oud en door heel veel liefde, knuffels en spelen vies geworden en stuk gegaan. Helaas is haar moeder op zeer jonge leeftijd overleden en kan deze poppen dus niet zelf restaureren. Een van de poppen wilde ze graag cadeau doen aan haar nichtje, die net 1 jaar is geworden. Een pop gemaakt door haar oma, al heeft ze die nooit gekend. Regine vroeg mij dus of ik dit voor haar wilde doen. Ja natuurlijk, naast dat ik het toch een leuke en uitdagende klus vond, vind ik het verhaal er achter zo mooi, dat kan ik niet weigeren!

 

Alle poppen zijn hier heerlijk in bad geweest en daarna allemaal voorzien van een nieuw gezichtje en haartjes. Het middelste popje heeft een totale make-over gehad, omdat haar 'huidje' in zo'n slechte staat was. Na een paar weken logeren bij de poppendokter zagen ze er zo uit

  
Regine en haar nichtje Fiene zijn erg blij met het eindresultaat, en alle poppen kunnen weer een tijdje mee! Tijdens het restaureren van de kreeg ik ook een opdracht van iemand om voor een meisje dat 1 jaar zou worden een knuffelpopje te maken. De dag voor die verjaardag, toen Regine haar poppen kwam halen, kwam ik er achter dat dit meisje, hetzelfde meisje is als het nichtje van Regine. Het bleek dat een van haar zussen toevalligerwijs ook bij mij terecht was gekomen en Fiene kreeg dus niet een, maar twee poppen voor haar verjaardag! De grote pop heet Jetje (zo heette ze al) en haar nieuwe knuffel 'poppe zusje'.Natuurlijk heb ik de afgelopen tijd nog veel meer gedaan en maakt, maar omdat het verhaal anders wel heel lang wordt, komen die in een volgend blogje. 

Veel liefs,
Evelyn

4 opmerkingen:

 1. Beste Evelyn, ze zijn prachtig geworden. Fiene is heel blij met PoppeJetje en PoppeZusje die ze van haar tante's heeft gekregen. Ik vind het geweldig dat mijn dochtertje ook met deze mooie poppen kan spelen, zoals ik vroeger met mijn zussen ook veel heb gedaan. Bedankt!!
  Groetjes, de mama van Fiene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve mama van Fiene, wat leuk om ook van jou een berichtje te krijgen, dankjewel!
   Ik ben blij dat ik dit voor jullie en Fiene heb kunnen doen!

   Liefs Evelyn

   Verwijderen
 2. Wat goed zeg, je bent een fantastische poppendokter! Erg mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je hier een berichtje achter laat!
Liefs Evelyn