zondag 25 november 2012

Vandaag is ROOD


Rood dus. Dat was de opdracht; een lijs/babypopje maken voor een klein meisje, blond haar met korte hoge staartjes, net als het meisje zelf heeft. Het meisje houd erg van rood met witte stippen, dus de kleding van het popje heeft die kleur gekregen.

Binnenkort kan ze echt met haar popje spelen en knuffelen!
Ook ben ik bezig geweest met het maken van een ROOD (kerst)cadeautje voor een speciaal iemand die dat  verdiend! Helaas kan ik nog niet zeggen voor wie het is, want ja het kan gebeuren dat zij het dan hier leest en zo blijft het nog (een klein beetje) een verrassing. Het idee om dit lichtje zo te maken kreeg via facebook, via de pagina van Hearts en Roses.  Zij maakten ze in verschillende kleuren voor hun winkeltje en de foto's inspireerde mij om er zelf ook een te maken.  Het was wel even uitvogelen, want ja ik had geen patroon. Maar uiteindelijk bleek het makkelijk te zijn (stokje, losse stokje, aan het einde minderen door alleen nog stokjes te haken, en dan een leuk randje verzinnen, ik heb in het 1ste stokje. een halve vaste, een stokje, dubbel stokje gedaan en ik de 2e stokje precies anders om en dat dan herhalen tot het einde van de toer). Goh wie had dat ooit gedacht dat ik ooit een soort tutorial voor haken zou schrijven! Een jaar geleden kon ik amper haken hihi! O ja, misschien handig om te weten, ik heb een leeg/schoon appelmoes potje hiervoor gebruikt, goedkoper kan je toch bijna niet aan je materialen komen! 

Tot zover mijn rode uitspattingen, Toch wel heel vrolijk zo vlak voor sinterklaas en natuurlijk de kerst. Gisteren ben ik op de kinderkleding en speelgoed beurs in Amstelveen geweest. Helaas weinig interesse van het publiek daar en ach, ook daar leer je van. Ik zal mijn publiek het meest vinden binnen het vrije school onderwijs, dat is ook wel gebleken op de herfstmarkt van vrije school de Toermalijn hier in Hillegom  een jaar geleden. Gelukkig is er op 16 maart daar weer een markt, ditmaal voor de lente. En eigenlijk ben ik nu ook zover dat ik moet gaan bedenken hoe ik mezelf kan aanprijzen bij andere vrije scholen in de buurt. En heel eerlijk gezegd vind ik dat best een beetje lastig, Ik weet dat ik heel netjes werk (sterker nog ik ben echt een zeurpiet als het over mijn eigen werk gaat(het kan tenslotte ook altijd beter)), en ook qua prijzen schijn ik heel netjes (soms zelfs goedkoop) te zijn. Maar goed, hoe maak je dat duidelijk aan anderen zonder onbescheiden over te komen. Niet de gemakkelijkste  klus voor mij als persoontje, maar wel een mooie uitdaging. 

Die prijzen, dat is trouwens ook een mooi onderwerp voor een blog(je). Dat is iets wat ik zooooo lastig vind. Hoe stel je nou een goede én leuke prijs vast? Ooit zei iemand een keer een pakketprijs + 25%. Op zich best aardig, maar nou zijn er nogal prijsverschillen onder alle pakketjes. Zo betaal je bij de 1 voor een gemiddeld viltpopje (met 'getrokken' hoofdje) rond de €8,00 maar bij een ander atelier €18.00 ( zijn ongeveer prijzen natuurlijk). Zelf begrijp ik dat iedereen een eigen 'waarde' geeft aan haar ontwerp en de materialen zijn gewoon duur momenteel, maar hoe leg je dit een klant uit, dat viltpoppetjes die qua grote en materialen op elkaar lijken, zo een verschillende prijs hebben? Nou niet dus, en daar zit voor mij een groot dilemma. Het belangrijkste vind ik dat ik er mijn materiaal kosten uit haal, maar uren kan je niet gaan berekenen. Ik ben heel benieuwd hoe anderen dit doen, heb jij misschien een goed idee of een goede tip?! Voor de grote poppen is het nog een klein beetje anders, daar zijn (bijna) geen pakketten van, Er zijn wat patroonboeken en bladen, maar daar kan je natuurlijk geen prijs van maken. Je materialen ja, die tel je mee, de dagen werk, nee die weer niet, althans voor een heel groot deel niet. Ook hier blijft mijn streven dat ik mijn materiaalkosten eruit haal, maar verder vind ik het ook weer erg moeilijk, zeker als ik een beetje rondsnuffel op internet en heel veel verschillen in prijzen zie. Bijvoorbeeld een knuffelpopje (stoffen lijfje met soms een jurkje en een hoofdje met haar in twee knotjes (daarin zijn uiteraard weer vele variaties)). Soms zie ik ze voor bij komen voor slechts €10,00-€15,00, maar ik heb ze ook gezien voor €45,00, dat is een behoorlijk groot verschil. Natuurlijk zie je ook wel verschil in hoe het popje gemaakt is, maar toch. En de grotere poppen, wisselen zeer van prijs tot soms wel €400,00 per pop. Natuurlijk qua werk wat er in zit is dat het ruim waard en misschien nog wel meer, maar het is en blijft wel een hele hoop geld. Ik probeer het zelf (een beetje) betaalbaar te houden, want eigenlijk heeft toch ieder kind heeft recht op een pop of knuffel?! Ook hierbij ben ik erg nieuwsgierig hoe andere poppenmaaksters hun prijzen vaststellen?! (Ik wil niemand tegen me in het harnas jagen over de prijzen van poppen, het is dan ook geen kritiek maar meer iets wat ik de afgelopen jaren heb gezien en waar ik me soms over verbaas.)Poef, het is toch weer een heel verhaal geworden. Ik wil bijna afsluiten maar eerst wil ik iedereen die mee leest en mij volgt bedanken daarvoor! Ik heb ondertussen hier 52 volgers en op facebook 92! Super leuk dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in wat ik maak en in wat ik te vertellen heb. Daarom houdt ik binnenkort een Give-Away! Het is niet nieuw, maar wel iets waarvan ik denk dat mensen die zelf poppen (willen) maken heel erg blij mee zouden zijn.... Binnenkort volgt er dus meer... (voor mensen die nog geen volger zijn en die graag mee willen doen aan de komende give away, deze keer is het alleen voor volgers dus...!)


Tot snel!
Liefs Evelyn


10 opmerkingen:

 1. HI Evelyn,
  I missed you and your lovely dools!!! So good you are back :)) Today I can't use translate option, so I don't understand a word but see your blog to me is enough to be happy! I LOVE your polka dots doll I suppose her name is Rood... pleased to meet you Rood you are so beautiful! Love her hair too! Thanks so much for sharing!
  Hope your week is filled with laughter.

  Hugs from Portugal,

  Ana Love Craft
  www.lovecraft2012.blogspot.com


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ana,
   Thanks for your sweet message! Strange that you can't use the translation option. But it brings some funny mixed ups I see. 'Rood' means red in dutch, there is a dutch song calles today (vandaag) is red, and I made some red things , the dolls dress and the christmasslight, So that's the reason for the title of this blog. Along in the blog I talk about giving prices to dolls and how hard that is. Hope the translation buttun soon will restore so you can read the whole story!

   Love Evelyn

   Verwijderen
 2. Wat heb je een mooie zonnekindpop en een leuk gehaakt waxinelichtje gemaakt!!

  Ik kan me zo goed voorstellen dat het erg moeilijk is om verkoopprijzen vast te stellen, je vindt er vast een goede weg in, succes!

  Lieve groet,
  Margo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige pop heb je gemaakt. Ik ben helemaal dol op rood met stipjes, dus deze valt helemaal wel in de smaak.
  Wat jammer dat je niet zo veel verkocht heb. Het is ook moeilijk. Ik werk in een supermarkt en daar houden de mensen op dit moment de beurs ook stijf dicht. Alles is te duur lijkt het wel.
  Hopelijk trekt het na de Sint en kerst weer wat aan. Je spulletjes zijn zo mooi gemaakt, ze zijn het echt waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Margo en Viltanja, bedankt voor jullie lieve berichtjes! Ja, iedereen is momenteel erg bezig met bezuinigen en zoals het er nu voor staat in de politiek denk ik dat het nog wel erger gaat worden. We moeten het maar afwachten...
  Liefs Evelyn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is je pop prachtig geworden, en het rood staat haar zo mooi.
  Groetjes, Ieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Evelyn, Wow... now I'll never forget that in ducth Rood means Red, thanks! Thanks so much for your helpful words :) I think that your dolls are like sons so give them a price must be So difficult!
  Have a beautiful day!
  Hugs from Portugal,

  Ana Love Craft
  www.lovecraft2012.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Ana,
   So this was your first lesson in dutch ;) I know we have a very strange language, if you want more lessons let me know ;) haha!

   Thank you for the super sweet compliment!!
   love Evelyn

   Verwijderen
 7. Wow wat een geweldig lief popje is dat geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hele leuke blog en erg mooi resultaat. Complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je hier een berichtje achter laat!
Liefs Evelyn