Was advies

Ik krijg regelmatig de vraag of de poppen/knuffels ook gewassen kunnen worden. Ja, dit kan zeker, maar wel met enige voorzichtigheid. Er zijn geen materialen gebruikt die niet tegen water bestand zijn. Als de pop een beetje vuil geworden is, kan hij gewassen worden met een rul washandje met wat vloeibaar wolwasmiddel of babyshampoo. Wrijf één kant op een met de draadrichting van de tricot mee. Onder de lopende kraan kan de zeep weggespoeld worden, zo wordt de pop niet door en door nat en kan hij snel weer met het spel meedoen.

Is de pop door een of ander "ongeluk" ook van binnen bevuild, dan moet zij/hij helemaal in het bad. Maak hiervoor een lauw sopje met niet te veel wasmiddel. Om het sop goed alle wol in de pop te laten bereiken zult u de pop zachtjes moeten knijpen, ook bij het uitspoelen. De pop kan kort gecentrifugeerd worden. Wikkel de pop na het spoelen, voor zij/hij in de centrifuge gaat, in een grote handdoek en sluit het pakketje, de pop is dan goed beschermd. Let er bij zo'n grote wasbeurt op dat de aanblik voor het kind niet zo prettig kan zijn. Zeker de pop in de centrifuge kan het kind maar beter niet meemaken. De pop verliest door het nat worden van de wol zijn vorm. Schrik hier niet van. Masseer de pop tijdens het drogen af en toe, zo brengt u haar/hem in de vorm terug.

 Doe de pop liever niet in de wasmachine of wasdroger, door hoge temperaturen van het wassen en/of drogen vervilt de wol waarmee de pop gevuld is en verliest hierdoor permanent zijn vorm en zachtheid.

Het beste kan de pop in een hangmatje buiten in de wind drogen. Als de pop helemaal droog is kan het gezicht opnieuw ingekleurd worden: de oogjes en het mondje, niet meer dan een kleine aanduiding met gewone of aquarel kleurpotloden. Maak het potlood niet nat en gebruik nooit viltstiften, de gezichtsuitdrukking wordt hierdoor teveel vastgelegd. Een blosje op de wangen kan aangebracht worden met wat bijenwaskrijt op een lapje tricot. Vouw het lapje om de vinger en wrijf langs het blokje bijenwas, niet teveel, meer kan altijd nog. Vervolgens met het lapje zachtjes over de wangen van de pop wrijven net zolang je tevreden bent met het resultaat. Smeer nooit het blokje bijenwas direct op de wangetjes, zo heb je geen controle over de kleurplaats en intensiteit van de kleur.
2 opmerkingen:

Ik vind het leuk als je hier een berichtje achter laat!
Liefs Evelyn