De seizoentafel (seizoens- seizoenen- jaar- tafel) is een plek in huis (of ergens anders natuurlijk) waar de kringloop van het jaar gevolgd kan worden. Wat buiten gebeurt wordt binnen tot uitdrukking gebracht. Als beeld verwijzen de figuren op de seizoenentafel naar het wezenlijke in de natuur. Door de aandacht waarmee je de seizoenentafel bijhoud, zie je buiten ook veel meer. Het wordt zelf spannend om 'het hele jaar rond' de tafel te verzorgen en je telkens af te vragen: kan ik bij elk seizoen iets passends vinden.
Dit zoeken geeft in elk geval de mogelijkheid mee te leven met het ritme van de lente, (mid-)zomer, herfst enzovoorts. Door je niet mee te laten sleuren in de stroom van de tijd, kun je het jaarritme bewust beleven en dat geeft zekerheid.
Jonge kinderen kunnen zich nog moeilijk voorstellen wat er in de natuur plaatsvindt. Toch kennen ze onbewust de wetten van de natuur. Door op de seizoenentafel in kleuren en beelden de omgeving van buiten naar binnen te brengen, roepen wij iets in hen wakker, dat niet zo eenvoudig in woorden valt uit te drukken. We zien bij de kinderen de vreugde van herkenning.
Iets grotere kinderen kunnen zelf al helpen mooie dingen ui de natuur te verzamelen voor de seizoenstafel. Vaak wordt er op school of thuis iets geknutseld dat een plaatsje verdient. Grote kinderen en volwassenen hebben minder behoefte aan de uitbeelding in de vorm van popjes; een kleed, een vaas met takken of bloemen van het seizoen, een reproductie of een mooie steen is vaak al genoeg.
Bij het zoeken naar een plaats voor de seizoenentafel blijkt er vaak al een plek voor te zijn waar dingen die de aandacht verdienen worden neergezet. Ook kan er een tafeltje of een plank speciaal voor worden ingeruimd. Een vaste plek verdient de voorkeur, dit geeft kinderen houvast.
Moeder aarde en haar wortel/bloemenkindjes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Ik vind het leuk als je hier een berichtje achter laat!
Liefs Evelyn