Wat zijn antroposofische poppen?


Antroposofische poppen zijn poppen om mee te spelen, om mee te knuffelen en om van te houden. Ze worden allemaal gemaakt van (zoveel mogelijk) natuurlijke materialen: zijde, katoen en wol en worden gevuld met schone, geplozen schapenwol, waardoor ze zacht en warm aanvoelen. Elke pop wordt volledig handgemaakt, dit is een tijdrovend proces, maar juist door die tijd gaat er ook heel veel liefde in een pop zitten. Deze liefde is altijd terug te zien in de pop. Het tricot waarvan de poppen zijn gemaakt is er in
verschillende warme huidtinten. Het hoofd staat stevig op de romp, de armen en benen zijn beweeglijk.

De gezichtsuitdrukking van de poppen is neutraal en vaag aangebracht, meestal met kleurpotlood. Details zoals oren, neus, vingers, tenen en navel worden bewust weggelaten, om het kind te stimuleren zijn fantasie te gebruiken en de mogelijkheid te bieden met de pop alle soorten gevoelens uit te spelen. De poppen zijn knuffelsterk en veilig voor het kind.

In elke leeftijdsfase speelt het kind anders en zal het ook ander speelgoed nodig hebben.
Er zijn daarom verschillende soorten antroposofische poppen:


 
•De Knooppop voor de allerkleinsten, wordt gemaakt van een lekkere zachte stof. Het hoofdje is rond en knuffelzacht. De rest van het lapje is een vage aanduiding van de menselijke gestalte. •De Knuffelpop voor de peuter, wordt gemaakt met een vast pakje van katoenen tricot. De ledematen zijn zacht gevuld en daardoor heel beweeglijk. Het haar is eenvoudig.
•De Lijspop. Speciaal voor het meer uitbundig spel van de kleuter is deze sterke pop ontworpen. De kleuter zal er heerlijk mee kunnen spelen en rondsjouwen. Ze kunnen de eenvoudige kleding goed aan- en uitdoen.
Er zijn grote en kleine Lijzen.•Het Poppekind (word ook wel ledematenpop genoemd) is in principe ontworpen voor kinderen vanaf zes jaar. Het poppekind heeft apart aangezette ledematen die in een bepaalde stand kunnen worden gezet. De pop krijgt iets meer persoonlijks. De haren zijn een echt kapsel. De kleding vraagt bij het aan- en uitdoen meer vaardigheid van het kind en heeft meer details. Ook het Poppekind is er in meerdere maten.

•De Speelbaby voor het oudere kind, dat steeds meer behoefte krijgt aan speelgoed dat op de werkelijkheid lijkt. De Speelbaby is een pop die de indruk geeft van een echte baby, zacht en warm als een echt kindje en door zijn grootte heeft hij ook een flink gewicht. Deze pop kan echte babykleertjes aan.Uiteraard zijn er veel variaties op deze poppen en iedere poppenmaakster geeft haar eigen invulling aan de pop, dus stoffen en vorm keuze kunnen dus per poppenmaakster verschillen, de bovenste 5 poppen zijn de lijdraad waar men zich aan vast houdt.

bron: www.zonnekindpoppen.nlWaarom zijn er zoveel verschillende benamingen van de pop?
Daar er zoveel variaties op de poppen zijn, zijn er ook zoveel verschillende namen voor deze poppen.

Zonnekindpoppen is een geregistreerde naam, een pop mag alleen de naam zonnekindpop dragen als de poppenmaakster lid is van het gilde, deze poppen zijn te herkennen aan een (pols)bandje met registratie nummer. Zonder dit bandje mag de pop geen zonnekindpop heten. Ondanks dat de eisen van het gilde redelijk streng zijn, voldoen ze voor mij niet altijd aan de kwaliteitseisen die ik zelf stel voor een pop. Daarnaast vind ik dat er te weinig controle is op de gemaakte poppen. Ik ben dan ook geen lid van het gilde en mag de naam zonnekindpop dus niet gebruiken.

*Antroposofische, waldorf of steiner poppen, hoewel deze namen niet op elkaar lijken betekenen ze eigenlijk vrijwel hetzelfde. De poppen worden gemaakt op antroposofische wijze. Rudolf Steiner is de grondlegger van de antroposofie (van het griekse anthropos "mens" en sophia "wijsheid"). Deze leer laat ons verder kijken naar het innerlijk van de mens. Voor de poppen betekent dit dat de pop is gemaakt met de gedachte hoe een kind de wereld ziet en ervaart. Dit verandert in de loop van het leven van het kind. Zoals beschreven in de soorten poppen hierboven. Voor meer informatie hierover verwijs ik u graag naar de zonnekindpoppen basishandleiding. Hier staat een schat aan informatie die zeer mooi beschreven is.


Waarom is een antroposofische pop zoveel 'duurder' dan een plastic pop?
Het poppen maken is een arbeidsintensief werk. De poppen en hun kleding worden geheel met de hand (en naaimachine) gemaakt en het kost vele dagen voordat de pop klaar is. De gebruikte materialen zijn (zoveel mogelijk) natuurlijk en van goede kwaliteit, helaas betekend dit vaak ook dat de materialen erg kostbaar zijn.

Dit bepaalt uiteindelijk de prijs van de pop. Natuurlijk reken ik niet alle uren, want dan zou de pop onbetaalbaar worden. Ik probeer mijn prijzen zo laag mogelijk te houden, omdat ik vind dat ieder kind recht heeft op een pop of knuffel.5 opmerkingen:

 1. ik vind je site erg leuk er uit zien :D krijg gelijk zin om zelf eens proberen een pop te maken liefs thelma uit leeuwarden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Thelma! Leuk dat je het zelf ook wilt gaan proberen, dat is altijd stap 1, succes en als je hulp nodig hebt mag je altijd contact met me opnemen!
   groetjes Evelyn

   Verwijderen
 2. Wauw, wat maak je mooie dingen! Wat heerlijk dat ik je site heb gevonden. Ik word er helemaal blij van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige website met mooi uitleg en duidelijke illustraties. Zin om een pop te maken! Ja! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk website heb je, en ik wens je veel plezier van de kleine Gilian. Zelf ben ik al 3 1/2 keer oma, en ik maak dus al jaren van tijd tot tijd zo'n pop als die van jou. Maar de jouw zijn echt super. Groetjes uit Mook in Noord-Limburg

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je hier een berichtje achter laat!
Liefs Evelyn